5 noiembrie 2017. O altă zi, un alt protest.

În fața mea, două familii alături de copiii lor protestează pentru un viitor mai bun al României. „Nu-mi fura BANII DE JUCĂRII!” este mesajul pe care îl rostesc cu vocile răgușite de nenumărate ori. Pe o bucată de carton, mesajul se face vizibil în mâinile unuia dintre copii.

Mă îndrept cu pași mari din cauza frigului spre Piața Unirii. Mirată, mă uit la puținii oameni care s-au strâns în piață pentru a protesta. Sunt aproximativ 10 sau 20 de oameni, sau chiar mai puțini. Mă plimb dintr-o parte-n alta a pieței așteptând ca oamenii să se adune.

După câteva minute de așteptare, oamenii încep să vină din toate părțile. Pancartele, drapelurile cu stema României, sunetele asurzitoare ale vuvuzelelor au transformat piața într-o vitalitate pentru un popor inert.

Peste 4.000 de oameni au ocupat, duminică, 5 noiembrie, Piața Unirii din Cluj, pentru a protesta față de modificările aduse la legile justiției. Multe dintre pancartele înălțate în aer au purtat același mesaj împotriva deciziilor compromițătoare ale ministrului Tudorel Toader, dar și împotriva PSD.

„Nu stați la căldură și pe voi vă fură!”, este vocea unui protestatar. „Nu stați la ferestre, veniți la proteste!”, spune un alt protestatar.

Fiecare bisericuță are ritmul ei: unii fluieră, alții scandează, unii sar, alții suflă în vuvuzele.

„Cine nu sare nu vrea schimbare!”

Un bărbat, îmbrăcat cu o geacă neagră, și cu o bască ce-i acoperea privirea, își face apariția de prin mulțime și se urcă pe construcția de sticlă înconjurată de bănci.  Cu un megafon în mâna stângă și cu steagul României în cealaltă, dă tonul imnului țării.

Un grup de adolescenți țin în mâinile lor mesajul pe care îl strigă pentru conducătorii țării. Acesta înaintează, fiind urmăriți de restul oamenilor ce se află în piață.

„Suntem cu ochii pe voi!”. „Suntem cu ochii pe voi!”. „Nu mai aveți scăpare!”.

Oamenii țineau în mână drapelurile pe care le fâlfâiau în mod militarist și mărşăluiau, cu feţe ce oglindeau datoria, gratitudinea, devotamentul, iubirea pentru România. Se pregăteau pentru o nouă luptă pentru SCHIMBARE.

Text: Alexandra-Maria Sofroni

Foto: Alexandra-Maria Sofroni/Paula Bone/Ruxandra Mureșan

Facebook Comments
Distribuie
Share on FacebookShare on Google+

Send a Comment

Your email address will not be published.